השוק

בנק ישראל בדרך למהלך ענק: משקיעי מניות הבנקים ירוויחו בענק?

שינוי באופן חלוקת הדיבידנדים? המהלך משקף שינוי מהותי בתפיסה הרגולטורית, הצעד צפוי להכניס לכלכלה בין 3-4 מיליארד שקל נוספים לחלוקה שנתית, במידה והמגבלה תועלה ל-50%
מערכת ice |  1
בנקים (צילום shutterstock)
השיפור המתמשך בפרמיית הסיכון של המדינה יוצר גל חדש של אופטימיזציה רגולטורית, כאשר דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים, בוחן כעת להרחיב את מסגרת חלוקת הדיווידנד הבנקאית מעבר למגבלה הנוכחית של 40% מהרווח. הרקע להחלטה זו נעוץ בעודפי ההון הניכרים שצברו המוסדות הבנקאיים - כ-26 מיליארד שקל מעבר לדרישות הרגולטוריות הבסיסיות, תוך שמירה על יחס הלימות הון גבוה ב-1% מהנדרש על פי חוק.
על פי הפרסום של דה מרקר, המהלך המתחייב משקף שינוי מהותי בתפיסה הרגולטורית, הצעד צפוי להכניס לכלכלה בין 3-4 מיליארד שקל נוספים לחלוקה שנתית, במידה והמגבלה תועלה ל-50%. התמונה הכלכלית המשתקפת מהנתונים מגלה ממד נוסף לרווחיות הבנקאית החריגה - 30 מיליארד שקל רווח מצטבר לחמשת הבנקים הגדולים ב-2024, כאשר 11.6 מיליארד מהם חולקו כדיווידנד.השפעת האווירה הגיאופוליטית המשתפרת באה לידי ביטוי חד במניות הבנקים, שזינקו ב-40% מתחילת השנה, כאשר בנק הפועלים מוביל ב-46%, ואחריו לאומי (43%) ומזרחי טפחות (41%). 

אגב רק לאחרונה נודע על סוף לעוד עמלה מיותרת שגובים מאיתנו בבנק. ועדת השרים לחקיקה פתחה ביום ראשון פרק חדש במאבק הציבור נגד העמלות הבנקאיות, כאשר אישרה את הצעת החוק החדשנית של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד לביטול מוחלט של עמלות שורה ודמי משמרת.
על פי הפרסום של כלכליסט ההצעה, שתגיע ביום רביעי להצbעה טרומית במליאת הכנסת, מכוונת לחסל מה שמכונה בלשון החוק "שריד היסטורי מהתקופה שקדמה למהפכה האלקטרונית". עמלת השורה, שהפכה לסמל של גביית דמים ללא הצדקה כלכלית, היא אותה עמלה שהבנקים גובים על כל פעולה המתועדת בחשבון - החל מהעברה בנקאית ועד למשיכת מזומן. למרות שהדיגיטציה הפחיתה דרמטית את עלויות הביצוע עבור הבנקים, העמלות נשארו כמקור הכנסה נוח ויקר עבור הלקוחות.
בנק ישראל צפוי להתנגד בתוקף להצעה כאשר תגיע לוועדת הכלכלה, מה שמציב סימן שאלה גדול על סיכויי המהלך להתממש. רפורמת המסלולים מ-2014 כבר אמנם אפשרה ללקוחות לשלם סכום חודשי קבוע על מכסת פעולות, ויותר ויותר בנקים מציעים פטור מעמלות עו"ש למקבלי משכורת, אך הצעת החוק החדשה שואפת לצעד קיצוני יותר - ביטול מוחלט של מנגנון הגבייה העתיק. המאבק על כיסם של הישראלים מגיע לשלב מכריע, כאשר מחד הכנסת מנסה להגן על הצרכנים, ומאידך הממסד הפיננסי מתכונן להילחם על מקורות ההכנסה המסורתיים שלו.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עדיף שתחשוב על הלקוחות הפרטיים הנאנקיםתחת עול הבנקים.
    גדעון 07/2025/02
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ... אלא אם אתה חושב על המשירה הבאה שתקבל, קרוב לוודאי, באחד הבנקים הגדולים. ואז, ההטבה שאתה מחלק עכשיו, תיחשב שוחד.
    סגור
OSZAR »