נדל"ן ותשתיות

האיש שחי במערה 50 שנה נאלץ להתפנות: הבית היפה בישראל ייהרס?

לאחר חמישה עשורים של יצירה והתמדה, ניסים קחלון, האיש שבנה במו ידיו את "בית הצדף" במצוקי הרצליה, מתמודד עם פינוי בלתי נמנע. האם יישמר המבנה הייחודי, או שייהרס לטובת פיתוח החוף?
מערכת ice | 
בית הצדף בהרצליה (צילום מתוך פייסבוק)
בסוף שנות ה-70, צעיר בשם ניסים קחלון, שגדל בהרצליה, התחיל לחצוב מחסה קטן במצוק הכורכר שמול חוף סידני עלי. הוא לא העלה בדעתו שאותו מחסה יהפוך למערך מרהיב של מנהרות, קשתות, חדרים, גרמי מדרגות ופסיפסים מרהיבים מעשה ידיו. כיום, המקום הפך לא רק לבית מגוריו אלא ליצירה סביבתית שלא נראתה כמותה בישראל – שילוב בין אדריכלות טבעית, אמנות נאיבית, והתמדה יוצאת דופן.
אלא למרות התמיכה הרבה שהוא מקבל מהציבור, מערכת המשפט והמדינה רואות במבנה של קחלון "בנייה בלתי חוקית על קרקע מדינה". עיריית הרצליה, המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל פועלים לפינויו מזה עשור בטענה שמדובר בפולש לקרקע ייעודית לשטח ציבורי פתוח, שבנה ללא היתר תוך סיכון הציבור.
 
@eyal_bilu קדימון לסרטון הביקור בבית המערות של ניסים כחלון בחוף הרצליה #חוףסידניעלי  #חוףהרצליהפיתוח  #חוףאפולוניה  #ביתהמערות  #ביתהמערה #ניסיםכחלון #נוףלים #איילבילויועץמשכנתאותפרטי ♬ original sound - אייל בילו • אין לנו ארץ אחרת
צווי הפינוי החלו כבר לפני 10 שנים, אך רק לאחרונה החלה אכיפה ממשית. בינואר 2025 פסק בית המשפט כי על קחלון להתפנות עד סוף חודש יוני 2025. עם זאת, הושגה פשרה בין קחלון לבין המדינה: קחלון יעזוב את המקום, אך לא ייהרסו כל חלקי המבנה, לפחות בינתיים. חלקים מהמבנה ייוותרו על כנם וייבחן כיצד לשמר אותו כאתר אמנות.
אלפי תומכים, ביניהם אדריכלים, אמנים, וסתם אזרחים שהכירו את המקום, מתנגדים להריסה. אפילו הוקמה קבוצת הפייסבוק בשם "המחאה על הריסת ביתו של ניסים כחלון באפולוניה". מנגד, גופים סביבתיים מזהירים: מצוקי הכורכר בישראל נמצאים בסכנת התמוטטות – וחפירה לתוכם מחלישה את הקרקע ומסכנת חיי אדם.
בריאיון לאתר מאקו, אמר קחלון: "אני לא רוצה כסף. לא רוצה קרקע. רק שישאירו את מה שעשיתי. תנו למקום הזה להמשיך לחיות גם אחרי. אם הייתי בונה קניון – היו נותנים לי פרס. כי זה אמנות – זה לא נחשב".
קחלון עתיד להתפנות – זו עובדה. אבל האם ייהרס "הבית" שיצר כל חייו? תלוי בהחלטות עתידיות של העירייה, ובמידת הלחץ הציבורי.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
OSZAR »